whos.amung.us

Monday, 26 August 2013

PERBEZAAN ANTARA CATS EYE ASLI DAN PALSU

ASSALAMUALAIKUM...

CATS EYE SEBENARNYA ADALAH EFEECT@FENOMENA BAGI SESUATU JENIS  PERMATA. FENOMENA INI DIKENALI SEBAGAI CHATOYANCY. 'ORANG KITE' LEBIH BIASA MENGGUNAKAN ISTILAH CATS EYE.

HAMPIR RIBUAN JENIS PERMATA YANG BERFENOMENA SEPERTI INI, TETAPI HANYA BEBERAPA JENIS SAHAJA YANG BERJAYA DITEMUI. PERMATA YANG POPULAR DENGAN FENOMENA INI ADALAH SEPERTI OPAL,CHRYSOBERYL,GARNET,TOURMALINE, CITRINE,TANZANITE,AQUAMARINE DAN SEBAGAINYA. NAMUN BEGITU,FENOMENA INI RARE BAGI PERMATA SEPERTI ZAMRUD DAN LAIN-LAIN.

DISEBABKAN PERMATA YANG BEREFFECT INI BERNILAI TINGGI DAN SANGAT RARE, LAMBAKAN PERMATA-PERMATA SINTETIK BOLEH DIJUMPAI DI PASARAN DUNIA DAN NEGARA KITA SENDIRI. JADI KEPADA PEMINAT DAN PEMBELI KHUSUSNYA,PERLULAH BERHATI-HATI DAN PERLU SELIDIK DAHULU SEBELUM MEMBELI PERMATA TERSEBUT.

ADA BEBERAPA PERKARA MUDAH UNTUK MENGECAM YANG ASLI DAN PALSU:

1)HARGA
KEBIASAANNYA BATU SINTETIK BERHARGA JAUH LEBIH MURAH BERBANDING DENGAN PERMATA ASLI. TIDAK LOGIK JIKA SESUATU YANG BERNILAI TINGGI DAN RARE DIJUAL DENGAN HARGA RM10,RM20,RM30...SO, ADALAH LEBIH BAIK MEMBUAT SATU PENILAIAN DAHULU SEBELUM MEMBELI.

2)SAIZ
SAIZ JUGA MEMAINKAN PERANAN PENTING. JARANG SANGAT KITA JUMPA PERMATA YANG BERKUALITI DALAM SAIZ YANG BESAR(KARAT TINGGI). BIASANYA PERMATA BERFENOMENA INI TIDAKLAH BESAR DALAM LINGKUNGAN 10 KARAT KEBAWAH. ADA YANG BESAR,TETAPI XKAN SAMPAI KE NEGARA KITA. :)

3)INCLUSION
PERHATIKAN INCLUSION@URAT BATU.JIKA ADA TANDA BATU ASLI SEPERTI URAT@INCLUSION,KOTORAN, INSYAALLAH PERMATA ITU ASLI. BUKANNYA TIDAK WUJUD YANG BERKACA DAN EYE CLEAN HINGGAKAN LOUPE CLEAN,TAPI IANYA SANGATLAH JARANG TERDAPAT DI PASARAN. PERMATA SEPERTI ITU BERTARAF MUZIUM GRADE.

4)FAMILY PERMATA@SPESIES PERMATA
CUBA TANYA KEPADA PENJUAL,'CATS EYE' ITU DATANG DARI FAMILY MANA. KALAU JAWAPANNYA MUNASABAH SEPERTI CONTOH,'INI TOURMALIN CATS EYE'. JANGAN CEPAT PULA NAK MEMILIKINYA. CUBA TENGOK KRITERIA FAMILY PERMATA YANG DISEBUTKAN TADI. CONTOHNYA, APAKAH@TANDA BAGI PERMATA JENIS TOURMALINE DAN SEBAGAINYA. DAN JIKA PENJUAL HANYA MENJAWAB,'INI CATS EYE LA','BATU CATS EYE ASLI'. BANYAKKANLAH SELIDIK,MUNGKIN PENJUAL TERSEBUT TIDAK BERPENGETAHUAN DALAM HAL INI ATAU LEBIH MALANGNYA ANDA BAKAL DITIPU. :)

5)WARNA
JIKA DIPERHATIKAN,TERDAPAT BERBAGAI WARNA CATS EYE YANG TERDAPAT DIPASARAN. HATI-HATI SEMUA TETAPI JANGAN CEPAT MENJATUHKAN HUKUMAN KEPADA PENJUAL,KITA HARUS FAHAM PERMATA JENIS INI JUGA MEMPUNYAI BERBAGAI WARNA SEPERTI CONTOH KEBIASAANNYA TANZANITE CATS EYE,BASED COLOR DIA ADALAH WARNA TANZANITE. BEGITU JUGA DENGAN CHRYSOBERYL,BASED COLOR DIA ADALAH WARNA CHRYSOBERYL. DALAM ERTI KATA LAINNYA,IANYA BERWARNA SEPERTI JENIS@FAMILY PERMATA TERSEBUT TETAPI YANG MEMBEZAKANNYA DARI YANG LAIN IALAH TERDAPAT FENOMENA TERSEBUT.

6)JALUR CATS EYE
PERHATIKAN PADA JALUR CATS EYE. KEBIASAAN JALUR BEWARNA SILVER,PUTIH ATAU KUNING. ADA YANG BERJALUR GOLDEN,ORANGE,MERAH DAN LAIN-LAIN WARNA,SEPERTI YANG SAYA KATAKAN,SANGATLAH JARANG DAN BERNILAI TINGGI.

MAHARANI CATS EYE

SINTETIK CATS EYENo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...